PSG etaleert individuele en collectieve klasse in monsterzege op Crvena Zvezda

Het verschil in kwaliteit tussen beide teams was voorafgaand aan het duel tussen Paris-Saint Germain en Crvena Zvezda bekend. Dat de einduitslag hoog uitviel, kwam dan ook niet als een volslagen verrassing. Neymar maakte drie doelpunten en was daarmee de grote man. Met betrekking tot het einddoel van de Parijzenaren is het interessant om in te zoomen op de manier waarop PSG zich als collectief manifesteerde.

Thomas Tüchel staat bekend als een trainer die zijn team gedurende het seizoen, maar ook tijdens wedstrijden, in verschillende formaties laat aantreden. Wat in de wedstrijd tegen Crvena Zvezda op papier een 4-2-3-1 formatie is, verandert in een soort 3-3-3-1 formatie wanneer Paris-Saint Germain zijn aanvallen probeert op te zetten. Controleurs Verratti en Rabiot zakken om beurten uit tussen de centrale verdedigers, waarbij één de middenvelders positie kiest kort voor de defensie. Backs Bernat en Meunier bevinden zich op dit soort momenten hoog aan de zijlijn, waarbij over het algemeen Meunier wat hoger staat opgesteld. Omdat de backs voor breedte in de veldbezetting zorgen, kunnen ‘buitenspelers’ Mbappe en Di Maria aan weerszijden zoeken naar ruimtes tussen de linies.

Blikvanger Neymar krijgt op de nummer 10 positie de nodige vrijheid. De ene keer laat de Braziliaan zich uitzakken tot dicht bij eigen defensie, een aantal keer wijkt hij uit naar links en neemt Di Maria zijn positie over, maar over het algemeen etaleert de Braziliaan zijn klasse in het centrum van het veld. Het doel van het positiespel van PSG is daarmee ook duidelijk: het bereiken van de spelers tussen de linies. Met passes over de grond weet PSG constant Mbappe, Neymar of Di Maria te vinden, des te meer omdat Crvena er niet in slaagt de ruimtes klein genoeg te houden.

Schermafbeelding 2018-10-04 om 16.04.12
De verdedigende formatie van Crvena Zvezda: 4-4-1-1. Aan de lichaamshouding van rechtsback Stojkovic is te zien dat hij niet wet wat hij moet doen: moet hij doordekken op Di Maria of blijft hij staan?

Geïmproviseerde laatste fase
Na de 1-0 lijkt het hek van de dam en zet PSG aanval na aanval op. Waar de opbouw in de eerste twee ‘derden’ van het veld gestructureerd verloopt, is het spel op het laatste gedeelte van het veld onvoorspelbaarder. Het is moeilijk om een bepaald stempel te drukken op de bevliegingen van PSG in de laatste fase van het aanvalsspel. Tüchel lijkt zich bewust van het feit dat er geen enkele gestructureerde manier van kansen creëren op kan tegen het talent van zijn voorhoede. Met snelle combinaties, dribbels en steekpasses proberen Neymar en consorten zich een weg te banen door de verdediging van Rode Ster. Iets dat wél herkenbaar is in deze fase, is het spelprincipe dat er altijd spelers zorgen voor diepgang, Mbappe en Cavani herkennen deze momenten feilloos en dit maakt de voorhoede van PSG zo lastig bespeelbaar. In de eerste helft levert de chaos die PSG in en rond de zestienmeter van de tegenstander creëert drie goals op, exclusief de vrije trap van Neymar.

Smalle eindfase
In de eindfase zoeken er meerdere spelers diepte bij PSG en worden spelprincipes als breedte houden losgelaten: in dit geval zoeken Mbappé en Cavani de diepte.


Aanvallen (en gegenpressing) is de beste verdediging
De dominantie die PSG vandaag laat zien, zorgt ervoor dat de fases aanvallen, verdedigen en omschakelen amper los van elkaar gezien kunnen worden. Allereerst is de manier van aanvallen van PSG, tevens een effectieve manier van verdedigen. Met korte passes en veel mensen rondom de bal probeert de ploeg tot kansen te komen. Geheel in de visie van Cruyff: als jij de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren. PSG had over de gehele wedstrijd bijna 75 procent van het balbezit.

De eerste helft kenmerkte zich niet alleen door het balbezit en de exceptionele klasse van de voorhoede van PSG, maar ook door een paradepaardje van Tüchel: gegenpressing. De trainer, die bij zijn vorige clubs dit spelprincipe probeerde te perfectioneren, zal misschien wel het meest blij zijn geweest met dit facet van het spel in de eerste helft. De gehele ploeg kan het namelijk opbrengen om Crvena dermate onder druk te zetten, dat de bal vrijwel altijd binnen enkele seconden wordt terugveroverd. Hierdoor creëert PSG vooral in de eerste helft een aantal directe kansen. Bovenop de kansen die de ploeg kan creëren door middel van langer balbezit, is de counterpresseen extra wapen voor de Parijzenaren. Ten opzichte van de voorbereiding is hierin duidelijk verbetering zichtbaar.

Gegenpressing PSG - Crvena
Een moment waarop PSG na balverlies direct probeert om de bal te veroveren: meerdere spelers zetten agressief druk op de speler met de bal, waarna uiteindelijk een schietkans voor Neymar ontstaat.

Van de 30 keer dat Crvena Zvezda balverlies leed, vond 25 keer plaats op de eigen helft. De 2-0 van Neymar ontstaat uit een dergelijk afpakmoment na succesvol druk zetten op de tegenstander. Nadat de controlerende middenvelder van de Serviërs wordt aangespeeld vanuit een inworp, is het Rabiot die de bal verovert en de aanval opzet waaruit Neymar scoort. Dit zou zomaar eens een zogenaamde ‘pressing trap’ kunnen zijn, aangezien het niet de enige keer is dat middenvelders het idee krijgen vrij te staan bij een inworp, maar direct onder druk worden gezet wanneer zij de bal hebben.
Pressing Trap PSG - CrvenaMoment waaruit de 2-0 ontstaat. Een ‘pressing trap’ die meerdere malen voorkwam. Een middenvelder wordt vrijgelaten bij een inworp, waarna de val direct dichtklapt en Rabiot de bal verovert.


Mindere tweede helft
Aanvankelijk lijkt PSG in de tweede helft qua doelpunten maken op dezelfde voet verder te gaan als in de eerste helft. Toch valt de ploeg in de iets terug in de uitvoering. Het feit dat de ploeg na rust ‘nog maar’ twee doelpunten maakt heeft vooral te maken met het slordig uitspelen van kansrijke situaties. Meermaals gaan Neymar en Mbappé voor eigen succes, waar er enkele spelers vrijstaan. Achtereenvolgens Mbappe, Neymar en Cavani zien hun vrijstaande medespelers over het hoofd. Dit tot ergernis van de vrijstaande spelers.

PSG laat op deze manier na om misschien wel de dubbele cijfers te halen tegen een verlamd ogende tegenstander, die door nadrukkelijker door te jagen op de helft van PSG er toch nog iets van probeert te maken. Een moment van verslapping zorgt ervoor dat de Fransen zelfs nog een tegendoelpunt moeten incasseren, gescoord door ex-Chelsea speler Marko Marin. Dit is ook de enige echte kans die de Serviërs in de gehele wedstrijd weten te creëren, maar voor de kritische Tüchel ongetwijfeld een moment waarmee hij zijn ploeg zal confronteren, tezamen met de mindere indruk die de ploeg in de tweede helft achterliet.


Gemiste kansen PSG - Crvena
Mbappé gaat voor eigen succes in een vier tegen twee situatie in het strafschopgebied.


Conclusie
Natuurlijk is het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen doorslaggevend in het uiteindelijke resultaat. Dit neemt niet weg dat het vanuit het oogpunt van PSG goed is om bepaalde tactische accenten terug te zien in een wedstrijd als vandaag. Onder leiding van Thomas Tüchel worden vooral in de eerste helft de contouren van een elftal zichtbaar dat steeds meer als een collectief speelt. De discipline die sterspelers Neymar, Mbappe en Cavani vandaag wisten op te brengen bij balverlies, kan een voorbode zijn voor iets moois. Dit is voor PSG misschien wel het grootste winstpunt van de laatste weken. Het is algemeen bekend dat de Fransen barsten van de individuele kwaliteit, maar in het verleden is dit niet genoeg gebleken voor het winnen van de Champions League. Wanneer Tüchel er definitief in slaagt bepaalde vastigheden in te bouwen waarop de ploeg kan terugvallen, lijkt PSG een serieuze kanshebber voor de eindzege in het miljardenbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s